ازدواج و زندگی مشترک یکی از مهمترین و اساسیترین اتفاقات زندگی هر فرد میباشد و برای همه موقیت و خوشبختی در زندگی مشترک اهمیت زیادی دارد. هنگامی که یک زوج عروسی میکنند و یک زندگی مشترک آغلز میشود، زن و شوهر در شرایط بخصوصی قرار خواهند گرفت که قبلاً این شرایط را هرگز تجربه نکردهاند و هر دوی آنها در ابتدای زندگی مشترک بیتجربه و خام هستند. در بسیاری از اوقات همین بیتجربگی و عدم آگاهی باعث بروز برخی تنشها و اختلافهای بین زوجها میشود. متاسفانه برخی از زوجها بعد از گذشت چند سال از زندگی مشترکشان و با داشتن فرزند نیز در زندگی با هم اختلاف دارند و زندگی سخت، پرتنش و آزار دهندهای را میگذرانند. در آغاز آنها همدگیر را بسیار دوست دارند، قول و وعدههایی با هم گذاشتند و عهد میبندند که به تعهدات خود پایبند بمانند. اکنون مدام دچار استرس و فشار عصبی هستند و در زیر این فشارها فرسوده و خسته و درمانده شدهاند. نکته مهم اینجاست که آنها حتی آگاهی ندارند مشکلی که به وجود آمده چیست و به چه دلیل همسری را که عاشقانه دوستش داشتند، اکنون به موجودی ناراحتکننده و خسته کننده تبدیل شده است که حتی تحمل یک روز زندگی مشترک در کنار او را ندارند.
قبل از اینکه شرایط حاد شود از یک مشاور توانمند کمک بگیرید
آنها متوجه هستند که یک جای کار میلنگد، ولی ممکن است ندانند که این مشکل از کجاست و کجای کار آنها اشتباه بوده است. شاید چندین بار برای پیدا کردن این نقطه مجهول با هم به صحبت و گفت و گو هم پرداخته باشند، ولی هر دفعه یکی یا هردوی آنها عصبانی و برآشفته میشود و صحبتی که قرار بود مفید، سازنده و نتیجهبخش باشد، بدون رسیدن به نتیجه پایان مییابد و ناراحتی، کدورت و تنش میان آنها را بیشتر خواهد کرد. اکنون وقت آن رسیده است که از یک مشاور کمک بگیرند تا کمکشان کند تا مشکلاتشان را پیدا کرده و برطرف نمایند و به جای آنکه به دنبال آخرین راه و بدترین راه “طلاق”! بروند با توجه به مشاوره هایی که میگیرند در صدد رفع مشکلات باشند تا زندگی مشترکشان را از شرایطی که بوجود آمده خلاص کنند .

البته تجربه ثابت کرده که در بسیاری از اوقات اگر این فرد یک فرد معمول از اطرافیان و آشنایان آنها باشد، مراجعه به آن فرد سودی برای آنها نخواهد داشت. در این شرایط کمک یک فرد متخصص یا روانشناس می تواند مشکل گشا بشد. حتما دقت داشته باشید که درخواست کمک و مشاوره می بایست بموقع صورت گیرد و زوج ها نگذارند شرایط به جایی برسد که دیگر کاری نتوان کرد یا کار به سختی پیش رود. باید همان لحظه ای که اولین نشانههای بروز تنش و مشکل را میبینند و به این نتیجه می رسند که یکی از آنها از وضع کنونی راضی نیست، شروع به کار شوند و از کمک یک شخص حرفهای دریغ ننمایند. بسیاری از مواقع مشکلاتی که در بین زوجها ایجاد میشود، به دلیل این است که زن و شوهر نمیتوانند به درستی با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. در حقیقت، آنها نمیتوانند به حرفهای هم توجه نمایند و مهارت گوش دادن موثر را ندارند و به درستی نمی توانند منظورشان را به هم منتقل و تفهیم نمایند.
مطالعه و دانش خود را نسبت به زندگی مشترک و نحوه برخورد با همسرتان را بالا ببرید
مطالعه کتابها و مقالات متعددی که درباره ازدواج موفق، ارتباطات موثر، روابط صحیح بین زوجها و مسائلی از این دست هم میتواند به هردوی شما کمک کند تا گرهی که شاید کور به نظر برسد را باز کنید و بسیاری از مشکلات و ابرهای تیرهای را که بر روی روابط شما سایه افکندهاند، کنار بزنید. این مهم است که شخص یا منبعی که به آن برای مشاوره مراجعه کردهاید، حرفهای و توانمند باشد و بر پایه علایق، نظرات و گرایشهای شخصی راهکار ارائه ننماید. او باید کاملا بیطرفانه موضوع را بررسی نماید و از هر گونه ذهنیت، قضاوت و پیشداوری خودداری نماید.
همه زوج ها در روزهای ابتدایی بعد از عروسی بسیار شاد هستند و در دوران ماه عسل نیز اکثرا به خوبی و خوشی سپری می کنند؛ ولی گاها برخی از این زوجها نمیتوانند در زیر یک سقف با یکدیگر به درستی رفتار کرده و زندگی خوب و بدون تنشی را بگذرانند. به راستی چه اتفاقی میافتد که زوج هایی که اینچنین روابط خوب و گرمی داشته اند بعد از مدتی به یکباره اینچنین تغییر میکنند و زندگی سرد و ناراحت کننده ای را سپری می کنند ؟
رازهای موفقیت در زندگی مشترک
زوج هایی موفق هستند که مسائلشان را مستقیم و بدون حاشیه بیان کنند
هنگامی که شما در دوران پیش از ازدواج یا نامزدی را سپری می کنید، ممکن است انتظاراتی از همسر آیندهتان داشته باشید که با تفکرات و انتظاراتتان در شروع زندگی مشترک و در زیر یک سقف متفاوت باشد. به عنوان مثال ممکن است در دوران نامزدی همسر شما دانشجو باشد، ولی اکنون که زندگی مشترک شما شروع شده، انتظاری که از او می رود برای گذران زندگی در آمد زایی است و باید درآمد کافی داشته باشد تا زندگی مشترک را بتوان اداره کرد. زوجهای موفق قبل از آنکه عروسی کنند و زندگی مشترکشان را شروع کنند، به صراحت و بدون حاشیه درباره انتظاراتشان از هم با یکدیگر صحبت میکنند. هرگز نباید در این شرایط رو دربایستی کنید و لز گفتن تمام خواستهها و انتظاراتتان امتناء کنید. هرگز با این تفکر که بعد از ازدواج و شروع زندگی مشترک همسرتان طبق میل شما رفتار می کند، عروسی نکنید و زندگی مشترک را آغاز نکنید؛ زیرا در بسیاری مواقع همه چیز آنطور که فکر میکردید و در تفکرات خود به آن می اندیشید به وقوع نمی پیوندد. همین ساده انگاری ها و سهلانگاری باعث می شود بنای تنش و فشار عصبی را در زندگی بوجود آورد. برخی از اوقات هم ممکن است یکی از همسران به خواسته دیگری گوش دهد؛ ولی باید بدانید که این موافقت اجباری موجب احساس سرخوردگی در او خواهد شد و این حس را به حس خواهد کرد که او زیر سلطه همسرش قرار گرفته و در زندگی اش مورد ظلم واقع شده است و همین امر باعث تیرگی روابط بین آنها می شود و می تواند آغاز تنش های آتی در زندگی باشد.
زوج هایی موفق هستند که استقلال فردی خود را حفظ نمایند
هر مقدار هم شما قبل از ازدواج مستقل بوده باشید، شروع زندگی مشترک و ازدواج، شما را به همسرتان وابسته خواهد کرد؛ چرا که زندگیتان از زندگی شخصی به زندگی مشترک تغییر کرده است. این وابستگی به خصوص اگر شما صاحب فرزند شده باشید بیشتر هم خواهد شد. ولی زوجهای موفق میدانند که هرقدر هم زوجی یکدیگر را دوست داشته باشند و به یکدیگر عشق بورزند، هرکدام برای خود حریم شخصی دارد و شرط دوام ازدواج این است که هرکدام به حریم و زندگی شخصی دیگری احترام بگذارند. اگر زوجها مدام بگویند ” ما” و برای خود من” قائل نشوند، از سرگرمیها و علایق ” من “، ناراحتیهای ” من” و مشکلات ” من” صحبت نکنند، علاقهای که بین آنها وابستگی ایجاد کرده است، به مرور زمان کمرنگ خواهد شد؛ چرا که حس میکنند مدام وقف خانواده و همسرشان هستند و خودشان نادیده گرفته شده مورد بیتوجهی قرار گرفتهاند و موجودیت شخصی خود را از دست دادهاند. همین احساس در درازمدت میتواند به سرد شدن روابط بین زوجها بینجامد.
زوجهای موفق یکدیگر را در اولویت قرار میدهند
قبل از ازدواج و در شروع دوران نامزدی، همسران جوان مدام به یکدیگرتعارف میکنند. وقتی به رستوران میروند، یکی صندلی را برای دیگری بیرون میکشد، اول غذا را به او تعارف میکند، در اتومبیل را برایش باز میکند و به حرفهایش با دقت گوش میدهد؛ ولی پس از ازدواج، انگار این رفتارها فراموش میشود و مانند کار، بچه، اتومبیل و بر همسر اولویت پیدا میکنند. همسران موفق یکدیگر را در اولویت اول قرار میدهند. البته منظور ما این نیست که زن و شوهر رفتاری تمام رسمی با یکدیگر داشته باشند و یکی مدام برای دیگری در اتومبیل را باز کند! بلکه منظور این است که به حرفهای همسرشان علاقه نشان میدهند، او را جدی میگیرند و در مقابل دیگران با کلمات احترامآمیز با او صحبت میکنند. به عبارت دیگر، آنها هیچ وقت یکدیگر را سرسری نمیگیرند و از کنار افکار، حرفها، احساسات، علایق و مشکلات یکدیگر به سادگی نمیگذرند.
زوج هایی موفق هستند که در زندگی صبور باشند و تعارضات بین یکدیگر را خودشان حل نمایند
اینکه شما انتظار داشته باشید با فردی که در زندگی مشترکتان را آغاز کرده اید هیچ مشکلی نخواهید داشت سخت در اشتباه هستید. همیشه بین دو نفری که زیر یک سقف زندگی میکنند، تفاوت عقیده و سلیقه پیش میآید و گاهی اوقات این تفاوتها باعث دردسر و تنش هم میشوند. در این حالت زوجها دو رفتار را در پیش میگیرند: یا تحمل کرده سعی میکنند تعارض به وجود آمده را حل کنند و یا تحمل نمیکنند و فورا به آخرین راه فکر میکنند و با فکر کردن به جدایی، دست از تلاش میکشند و امید به بهبود اوضاع و حل مشکل را از دست میدهند. البته اشتباه نکنید تحمل اعتیاد، خشونت و همسرآزاری درست نیست و نباید تحمل این شرایط ظالمانه را با صبر و بردباری اشتباه کرد؛ ولی اگر همسر شما فقط کاری را انجام میدهد که مطابق میل شما نیست یا عقیدهای مخالف عقیده شما دارد، باید تلاش کنید تا به تفاهم برسید.
زوج هایی موفق هستند که به روابط احساسی و روابط جنسی اهمیت بدهند
زوجهایی که زندگی پایدار و موفق دارند، همیشه روابط جنسی با همسرشان را حفظ میکنند و آن را زنده نگه میدارند؛ چون این میل پس از گذشت چند سال از ازدواج کمرنگ خواهد شد و همین کیفیت زندگی مشترک را پایین میآورد، ولی همسرانی که با شادی و موفقیت کنار هم زندگی میکنند، از اهمیت این رابطه باخبرند.
زوج هایی موفق هستند که در کنار یکدیگر با تغییرات کنار بیایند
بعد از گذشت چندین سال از ازدواج و شروع زندگی مشترک، همسر شما همانی نیست که در گذشته به دست او حلقه ازدواج کردهاید؛ بلکه به خاطر حوادث گوناگونی دارای شخصیتی متفاوت از پیش است. در واقع خود شما هم چنین شدهاید. زوجهای موفق میدانند که اکنون شرایط فرق کرده است و همسرشان دیگر همان آدم قبلی نیست و قواعدی که با هم برای زندگی خانوادگیشان وضع کرده بودند باید تغییر کند. برای اینکه زندگی همچنان پایدار بماند و به خوشبختی خانواده آسیبی نرسد، باید هر دو انعطافپذیر بوده خودشان را با شرایط جدید وفق دهند و قوانین جدیدی برای زندگی مشترکشان وضع کنند.
همسرانی موفق هستند که مراقب زندگی مشترکشان باشند
بعضی از اوقات ممکن است شمایی که سالهاست زندگی خوبی با همسرتان دارید، فکر کنید که زندگی خوشبخت شما تا ابد دوام خواهد داشت و هیچ چیز نمیتواند رابطه پایدار شما را خدشهدار کند. ولی این را بدانید که تغییرات آهسته و پیوسته شرایط و صدمههای جزئی وارد آمده به زندگی که طی سالها روی هم انباشته میشوند، میتوانند پایدارترین عشقها را هم نابود کنند. برای پیشگیری از چنین اتفاق دردناکی باید هر چند وقت یکبار با همسرتان بنشینید و زندگی و شرایط کنونی را مرور کنید و ببینید که کجای زندگی مشترکتان هستید با این گفتوگوها از احساسات یکدیگر باخبر شده و مطمئن خواهید شد که هر دو از زندگیتان راضی هستید. هرگاه یکی از شما ناراضی باشد یا به مشکلی در رابطهتان برخورده باشید، باید برای برطرف کردن آن تلاش کنید. به این ترتیب مشکلات روی هم انباشته نمیشوند و رابطه شما از گزند آسیبها در امان خواهد بود. اگر دیدید که نمیتوانید از پس حل مشکل برآیید، حتما از یک فرد حرفهای کمک بخواهید و برای درخواست کمک خجالت نکشید. یادتان باشد که اگر این کار را پشت گوش بیندازد ممکن است بی آنکه خود بفهمید، جلوی میز دادگاه و برگههای طلاق قرار گیرید. اگر ازدواج کردن مشکلاتی داشته باشد، حفظ زندگی مشترک بسیار دشوارتر است. مهارت زندگی در کنار یک فرد دیگر که خصوصیات منحصر به فرد خود را دارد، نیازمند داشتن مجموعه مهارتهایی است که مهمترین جزء این مجموعه هنر ارتباط برقرار کردن با دیگران است. اینکه چطور بتوانیم گوش دهیم، بفهمیم و بفهمانیم، نتیجه بگیریم و شرایط نامناسب را به بهترین وجه به نفع خود و همسران تغییر دهیم، تنها چند مورد از هنرهایی است که برای دوام یک زندگی مشترک لازماند. بخشی از این مهارتها میتوانند پیش از ازدواج به دست آیند و بخشی دیگر تنها در حین زندگی مشترک کسب خواهند شد. کسب این مهارتها خود هنر دیگری است که نبودش شرایط را برای زوجها سخت تر خواهد کرد.
همیشه به خاطر داشته باشید که هیچ فردی کامل نیست.
سوالات، نقد و بررسی